En resa – Tre klassiker

Det finns många olika vinresor som man kan åka på runt om i världen men en av de som lämnat djupast intryck på oss alla var den som vi åkte på till Frankrike. Det var inte enbart en plats som skulle besökas, det var tre stycken! Dessutom var det tre av världens mest klassiska vindistrikt som fick besök av oss vintörstande svenskar. Platserna som vi besökte på fem dagar var Champagne, Chablis och Bourgogne, och snacka om att vi fick uppleva väldigt, väldigt mycket på kort tid!

Det betydde dock inte att vi tyckte att det var stressigt på något vis, snarare tvärtom, och i efterhand ska man berömma arrangörerna för att de lyckades få till en sådan fullträff. Att faktiskt få se så mycket på kort tid och ändå känna sig lugn och omhändertagen är få förunnat och vi kommer minnas varje del av resan med ett leende på läpparna. Hela resan började på en onsdag i Paris där bussen väntade på att ta oss till Epernay i Champagne. Helt enkelt en perfekt början på resan då man fick uppleva det kanske mest klassiska av distrikt. Allt med Champagne skriker hög kvalité så det var en väldigt speciell upplevelse. God mat och god champagne var ljuvligt.

Resan gick efter en dryg dag vidare mot Chablis, ett distrikt som ligger omkring 20 mil från Champagne. Det är här som den traditionella chardonnay-druvan kommer ifrån och här fick vi bo mycket lyxigt i ett av områdets bästa hotell. Maten var som man kunde förvänta sig, utsökt, och upplevelsen blev inte direkt sämre av att vi dels fick prova mycket vin men också se hur det gick till att framställa den ädla drycken som enbart kommer från detta område i världen. Här lärde vi oss mycket om vinet, ner till minsta del och varför små detaljer kan vara så avgörande i framställningen.

Efter en mycket god fredagslunch fortsatte resan mot Bourgogne, till Cote d’Or, som har ett fantastiskt utbud av restauranger, så kvällen ägnades åt en restaurangrunda där vi gjorde oss bekanta med vad de hade att erbjuda. Vinbarer finns det här i överflöd så ni kan ju föreställa er var ni kunde hitta vårt glada gäng. Förutom mycket goda viner lärde vi oss mycket om kvalitetssäkring av ett vin, ett mycket uppskattat inslag. Söndag morgon kom tillslut och då vände vi tillbaka med siktet på Paris.